tirsdag 24. april 2012

Carl I Hagen. Et kjærlighetsbrev.

"Innvandrere i Norge må lære seg norsk. Det samme bør spanjoler i Spania gjøre, hvis de vil jobbe med nordmenn." - Carl I. Hagen.

I 1974 skjedde det en del saker og ting. 25. April samlet en del mennesker seg og startet "Fremtiden i våre hender", og jeg ble født. 1974 er også året Carl I. Hagen gjorde sin debut på Stortinget. Anders Langes læregutt ble introdusert til den norske befolkning, og sirkuset var i gang. Norge stiftet etter hvert bekjentskap med Fremskrittspartiet, og si hva man vil men kjedelig ble det aldri. FrP ble etterhvert partiet som kunne ha blitt enormt, hadde det ikke vært for et lite problem: Deres enestående evne til å skyte seg selv i foten. Sage over greina de satt på. Hver eneste gang FrP lå an til å gjøre det bra skjedde det alltid et eller annet som sendte dem tilbake til start. Sett fra utsiden var FrP alltid et absurd realityshow, med Hagen som en slags snodig programvert.

Og hvilket show! Det hadde alt. Intriger. Maktkamp. Sex. (Av og til av den virkelig forstyrrede sorten!) Utstemming av deltakere. Spenstige uttalelser som sikkert virket innmari smarte der og da, men som på sikt alltid endte med å bite dem i ræva. "Paradise Hotel" ble aldri særlig sjokkerende for meg. Jeg vokste opp med FrP, og med fare for å ødelegge nattesøvnen for de som utvikler nye reality-konsepter, dere har allerede tapt. Ingenting kommer noengang til å toppe eventyret om Carl Ivar og landsby-idiot hæren hans. Et eventyr som i motsetning til "The Neverending Story" er

1) "Neverending", og

2) Har en evne til å stadig overgå seg selv.

Fremtiden er lys. FrP fortsetter kampen, og jeg? Jeg henter popcorn og venter i spenning på neste avsnitt. Hva blir det neste? Sex med mindreårige? (Fillern, det har visst allerede skjedd.) Møte opp drita på tinget? (Æsj, har visst allerede skjedd det og!) Utskjelling av samer? Alenemødre? Homoer? Hæ?! Har det også skjedd?! Shit... Hva skal de dra opp av ermet nå? Hva med å skjelle ut AP, og beskylde dem for overdreven sutring etter 22.Juli? Stemmer det... Det har også skjedd... Er det rart jeg elsker dette partiet?"Alenemødre som ved uansvarlig livsførsel har seg selv å takke for at de har kommet i denne situasjonen, får i dag for mye hjelp fra det offentlige. En kvinne som for eksempel blir gravid i ung alder med flere menn og velger å bære fram barna, må selv ta konsekvensene." - Carl I. Hagen.Det er Hagen slik jeg kjenner ham. At vi alle må tåle konsekvensene av våre egne handlinger er vi helt enige i. At konsekvensene av en graviditet skal frita menn for det samme... Der er vi nok ikke helt på nett. Ja. Jeg er faktisk frekk nok til å hevde at menn er delaktige i graviditetsfenomenet. Jeg er kanskje litt sær sånn. "Gravøren" skal da vel om ikke annet ihvertfall måtte innrømme at han i det minste har hatt en liten "finger" (Eufemisme-alarm!) med i spillet? Men Hagen så tydeligvis dette litt annerledes enn meg. Plant frøene dine og løp. "Tøm og røm!" Har alltid lurt på om dette var personlig motivert... Kanskje Hagen rett og slett ble innmari sliten av å ha sex, og tenkte som så at "Jeg stilte opp. Tok av meg buksa, og peisa på! Det burde da for faen ta meg være nok?!" Joda, sex krever to, konsekvensene krever en. Hagens logiske sans svikter aldri. Man kan ikke annet enn å beundre en slik mann.

Dette ble etterhvert et kjennetegn for FrP. Forakten for de svake. Minoritetene. Hvis du falt utenfor det etablerte hadde du kun deg selv å takke, og hjelp kunne du bare glemme. Og jeg, som den ekte tegneserienerden jeg er, hadde Ben Parkers (Spidermans avdøde onkel) udødelige sitat i bakhodet:

"With great power, comes great responsibility."

Med stor makt, følger et stort ansvar. En læresetning alle politikere burde pugge utenat, spør du meg. Men hvis du hadde spurt Hagen?

"Ansvar?! Faen heller, makt er stressende nok i deg selv."

Hagen har riktignok aldri sagt det høyt, men logisk sett kan jeg ikke skjønne annet enn at det er det alt koker ned til. Og som med alt annet hva FrP angår, underholdningsverdien er det ingenting å si på, men å overlate styringen av en nasjon til en slik "filosof"? Det er ikke hva jeg ønsker meg, men FrP i sin nåværende rolle som det litt tilbakestående søskenbarnet i politikerfamilien som bringer stadig skam over slekta? Strålende. En rolle som Carl I. Hagen perfeksjonerte og hans arvtakere har ført videre med ryggen rak og blikket vendt om ikke fremover, ihvertfall innover. De beste sitatene og utspillene kommer tross alt fra folk som aldri stopper opp og tenker;

"Dæggern sprute... Sa jeg virkelig det høyt?!"

Å ja. Og det er bevart for ettertiden. Så hvis feks. møkkagravende drittbloggere som meg har lyst til å mobbe deg med det, så er det fritt valg på øverste hylle. Har du gått ut i det offentlige rom og sagt noe som er så dumt at det gir hjernevondt, kommer alltid noen til å finne det. Og gni det i trynet på deg. "Betyr dette at folk må slutte å uttale seg i det offentlige rom? Hva med ytringsfriheten?" Slett ikke. Det er vel mer en indikasjon på at du bør tenke deg om før du slenger med leppa. Ingen nekter deg å ytre deg, men du kan heller ikke sutre når noen holder deg ansvarlig for dine ytringer. Og sorry FrP, det er ikke definisjonen av mobbing. Selv om dere har sutra om det i over 30 år. "Å ja?! Kan du dokumentere det?!" Uten problem. Men er virkelig det noe du ønsker..?"Økonomer mener mye rart om ting de ikke har greie på, for eksempel økonomi." - Carl I. Hagen.Det har ikke vært lett å være Hagen. Å lede et politisk parti kan til tider være en prøvelse, spesiellt når det dukker opp partimedlemmer som i ekkel demokratisk ånd er frekke nok til å være uenige med "Der Fuhrer". FrP fikk etterhvert en del sånne. Partiet som i sin tid ble drømt opp av en av Norges største landsbyidioter, Anders Lange, trakk utrolig nok til seg (du gjettet det) andre landsbyidioter. Etter hvert oppdaget Hagen at han slett ikke var Norges største landsbyidiot. Hagen var benkesliter i 3dje divisjon i ett parti som dro til seg idioter på Champions League nivå.

Vidar Kleppe, Jan Simonsen, Oddbjørn Jonstad, Øystein Hedstrøm etc. etc. etc. Ringer det noen bjeller? Det er ikke så mange år siden det bare var å sette på popcorn og spille "Eksluderings-bingo, FrP-edition". Det skal sies at de som ble ekskludert fra FrP feks. Kleppe og Jonstad var i mine øyne forferdelige mennesker som ikke vil bli savnet fra det offentlige politiske landskap i Norge, men likevel... FrP... Var ikke det partiet som holdt personlig frihet som det viktigste av alt? Og for ekstrem for FrP... Partiet som i sin tid fikk gratulasjoner fra Jean Marie Le' Pen hadde elementer som var for ekstreme?

Hedstrøm som hadde leflet med høyreekstreme på Godlia kino ble stemplet som ekstrem av mannen som stilte med et falskt brev fra en "islamist" som "avslørte sin plan for å overta Norge".

"Innvandringen må begrenses, og da først og fremst den fremmedkulturelle". - Carl I. Hagen.

Hagens logiske sans svikter aldri. Er ikke rent logisk sett alle som ikke er fra Norge fremmedkulturelle? Svenskene med den derre snåle midtsommergreia si... Buuuuhh... Skumle greier... Nye impulser er farlige greier, enn om vi faktisk risikerer å se vår egen kultur og våre sedvaner gjennom andres øyne? Hjelpe oss... Men likevel, til og med Hagen hadde sine grenser. Den skulle vise seg å sitte temmelig langt inne men når den grensa var nådd, da kom øksa. FrP kvitta seg med medlemmer i hytt og pine. Medlemmer som på sin side kontaktet advokat Per Danielsen, og saksøkte FrP. Og tapte i tur og orden.

Det som slo meg etter de første tre sakene som ble tapt var dette: Hvorfor fortsetter de å bruke denne fyren? "Joa, han har tapt hver eneste sak av denne typen hittil, men logisk sett må han vel vinne før eller siden, eller hva?" Uansett, for oss som observerte dette var det (du gjettet det!) tid for popcorn. Hvem som stemmes hjem fra "Robinson-ekspedisjonen"? Ta deg en bolle. Det er her det skjer! For oss som setter pris på et godt freakshow var det Julaften, Hannukkah, 17.Mai, Ramadan og Kwanzaa på en gang. FrP som atter engang viste sin utrolige evne til å være sine egne verste fiender. FrP: Partiet som aldri trengte politiske motstandere."Han er ikke grådig, han er tjukk i huet." Carl I. Hagen om Sigbjørn Johnsen.Å bli kalt tjukk i huet av Carl I Hagen... Det er vel en av de gangene i livet du med hånda på hjertet kan si til deg selv at du har gjort noe riktig. FrP ble etterhvert partiet som henvendte seg til "folket". Og for å nå "folket" må du bli "folkelig". Noe som førte med seg at FrP definerte "folkelighet" en gang for alle. "Folkelighet" som jeg har skjønt det etterhvert er en solid forakt som kan smake av "finkultur". Etterhvert ble begrepet utvidet til å innebefatte "kultur". Fra samme partiet som advarte mot "utvanningen av den norske kultur". Paradoksalt sa du? Ett parti som vil bevare "norsk kultur", og samtidig går til krig mot Kulturskolene og Bibliotekene paradoksalt? Ikke i FrPs verden. Det er nemlig kultur som ikke representerer "folket".

Og hva er det som representerer "folket"? Vel, danseband er tydeligvis akseptabelt. Essensen er vel kultur som ikke provoserer eller vekker noe særlig sterke følelser. Midt på treet bakgrunnskultur som ingen kan reagere på. Minste felles multiplum. En forakt mot alle som skaper noe med substans. Og det stopper ikke ved kultur. Det er mange områder hvor FrP mener at "folk flest" ikke blir hørt.

Kunnskap er noe alle burde tilegne seg. Det beriker livet. Men det er ikke FrP med på. Mennesker med kunnskap er nemlig ikke "folkelige". De er en del av "intelligentsiaen", og de blærene liker vi ikke. Æsj! For å være litt sær... Hvis du er en del av "intelligentsiaen" vil ikke det automatisk definere deg som "intelligent"? Og er ikke "intelligent" et kompliment? Når ble det et stigma å være "intelligent"? Og så er det det du aldri kommer utenom... I det øyeblikket du beskylder noen for å tilhøre "intelligentsiaen", for å være "intelligent" beskylder du samtidig deg selv for å være "dum". Men FrP løste det problemet. "Dum" ble byttet ut med "folkelig", og "intelligent" ble byttet ut med "elitisk".

Med andre ord; Hvis du blir for smart blir du utmeldt av "folket." Beklager men du er ikke blant "folk flest". For intelligent for ditt eget beste. Vel, sånn går nu dagan. "Folk flest" bor for øvrig i Kina. Shey-shey..
"Folk ringer og spør om Carl er sjuk eller dau." - Eli Hagen.For oss som husker Hagen fra det glade 80-tall må vel i likhet med meg ha blitt litt nedslått da han dukka opp som ordfører kandidat i 2011-valget. Magien (som jeg vil hevde aldri var der i utgangspunktet) var borte. Erstattet av en gammel sur idiot, som var totalt ute av kontakt med sin virkelighet. Utspillene som trakk til seg velgere som fluer til ei fersk kuruke på 80-tallet, ble plutselig snodige anakronismer fra en rar gamling som var totalt akterutseilt. Hagen glemte showbiz verdenens to gyldne regler:

1) Always quit while you're on top.

2) Always leave them wanting more.

Hagen var legenden i sin tid som drepte legenden med å komme tilbake i en ny tid med en retorikk som en gang fungerte, men som i dag er bare bakstrebersk. En dinosaur som nekter å innse at den er utdødd. Che Guevara var en legende i sin tid. Hans ansikt ble et ikon som pryder t-skjorter over hele verden. Hvis Che hadde kommet trekkende med sin kommunistiske revolusjon i dag derimot hadde legenden avgått ved døden før den var unnfanget. En sær gamling som kommer med en ideologi verden har avfeid som tøv for lenge siden? Det hadde blitt et trist skue. Noe Carl I. Hagen ble det levende eksemplet på. Folk gjennomskuet gubben. De så ikke bare hvor utdatert det han serverte er, men også at det egentlig alltid hadde vært det.

Hagen ble en vits. Og jeg lo. Høyt og ondskapsfullt. Ikke bare ødela han sitt eget ettermæle, han torpederte samtidig mye av valgkampen til FrP som hadde mer enn nok problemer etter 22.Juli. Og jeg? Vel, som alltid med FrP var det bare å hente popcorn og se på mens de tok ladegrep og skjøt seg selv i beina med et brak. FrP: Beviste atter en gang at politiske motstandere er omtrent like bortkastet som det faktum at de har en "kulturpolitisk talsmann". (En yrkestittel som er minst like morsom som "Hovedverneombud i Al Qaida"..)

Kjære Carl I. Hagen: Takk. Takk for alle de gangene du har klart å overgå deg selv i smakløs, hensynsløs og ondskapsfull dumhet. Takk for alle skandalene som har overgått ethvert realityshow på TV med bravur, kun overgått av de eksepsjonellt dårlige forsøkene på å håndtere dem. Takk for alle de gangene du har fremmet egoisme, forakt for svake, forakt for alle de som er annerledes og for alle de som ikke er som deg. Takk for at du har skapt et parti som fører denne tradisjonen videre med høyt hevet hode, det samme partiet som nå ser på deg som en sippete sur taper. Takk for din egen manglende evne til å innse at ingen vil ha det du tilbyr lengre. Takk for at Gud utstyrte deg med en hjerne som rett og slett ikke fungerer særlig godt. det eneste jeg ikke kan takke for? Det må vel være at du sprengte popcornbudsjettet mitt i fillebiter. Drit og dra din gamle fjert. Måtte fluer fra tusen spanske kameler infisere din pensjonstilværelse. Prompehjerne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar