søndag 13. mai 2012

Kulturelle voldtektsforbrytere.
"I don't feel we did wrong in taking this great country away from them, if that's what you're asking. Our so-called stealing of this country from them was just a matter of survival. There were great numbers of people who needed new land, and the Indians were selfishly trying to keep it for themselves." - John Wayne.Da jeg var ganske mye yngre, en eller annen gang i forrige århundre, hadde jeg en hemmelig drøm. Jeg ville bli Indianer. Jeg var en av de snåle gutta som heia på indianerne hver gang jeg så en western. Fjærpryd og pil og bue var da bare så uendelig mye kulere enn stetson-hatt og smith & wesson! Indianere var rett og slett det kuleste som fantes. Bo i telt på prærien, aldri måtte bekymre seg om klokka... Det virka på meg som en magisk tilværelse. Etterhvert som jeg ble eldre skjønte jeg derimot at denne tilværelsen ikke var helt som den ble fremstilt på film, og hadde vel ikke vært det på mange hundre år.

Indianerne var ikke frie prærienomader lengre. De var et folk som hadde blitt frarøvet sitt land, og blitt presset ut i reservater hvor Casino drift og flatfyll tok opp veldig mye av tida. Ett helt folk hadde blitt nesten ødelagt av vestlig sivilisasjon.

For litt siden kunne jeg lese følgende artikkel i Magasinet Visjon. Historien om Kiesha "Little Grandmother" Crowther, "den lyshårede sjamanen". En lyshåret (!) indiansk sjaman, som reiste helt fra USA til "No Mind-Festivalen" i Sverige, for å grave en krystall ned i bakken. (Spør du meg burde dette ha blitt omdøpt til "No Mind Whatsoever, Not Even Close-Festivalen", men pytt...)

Min første reaksjon var at jeg holdt på å le meg ihjel. Vi snakker tross alt om ei godt voksen kjerring som reiste gud vet hvor langt for å grave en stein ned i bakken.

"The day I buried a rock in the ground! Hmmm... Hardly epic poem stuff, is it...?"

Men hvor genuint var dette egentlig? Det dreier seg tross alt om ei dame som ser omtrent like indiansk ut som den venstre testikkelen til bulldoggen til naboen min. Er det greit for ekte indianere at denne dama gir seg ut for å være en ambassadør for indiansk kultur og levesett? Not even close. Hva ekte indianere syns om denne dama kan du lese om her.

Jeg kom over denne historien på en satirisk facebook-side som heter "Alternative Behandlere gjør ting som ikke virker (eller er farlige)" (heretter referert til som "ABGTSIV"). En side som harselerer med moderne overtro, nyreligiøsitet og "alternativ behandling". De hadde gitt "Little Grandmother" en heller respektløs omtale, og ære være dem for det. Det dukka likevel opp ei dame som tydeligvis ble veldig personlig støtt av dette, og slo fast med fynd og klem at ABGTSIV var "rasister".

"I tillegg er dere rasister som håner og latterliggjør sjamaner og indianere's religion, tro ritualer og kultur." - Sinna kvinnelig nettdebattant.

Rasisme? Det var to spørsmål som dukka opp hos meg da jeg så dette:

1) Blir overtro og tull feks. Ganding, mer fornuftig fordi det utføres av "urfolk"?

2) Er ikke den egentlige rasismen her at ei totalt blåst kjerring utgir seg for å være en ambassadør for et folk og en kultur som tar aktivt avstand fra henne?"Hating people because of their color is wrong. And it doesn't matter which color does the hating. It's just plain wrong." - Muhammad Ali.Rasisme er et stort begrep. Det er ingen generell konsensus om hva som skal defineres som rasisme, men i dette tilfellet vil jeg hevde følgende: Voksne mennesker som diller rundt i en slags selvpåtatt "åndelighet" mens de roper "Ohm!" og tråkker i hæla på ei dame som påstår å representere en kultur som syns hun pisser på alt de står for, det er om ikke rasisme, kulturell voldtekt. Og kan dette virkelig defineres som "åndelighet"?

For meg er "åndelighet" et av de mest misbrukte ordene i det norske språket. Hva du tenker og hva du føler er totalt uinterressant. Det eneste som teller er dine ord og dine handlinger. I dette tilfellet vil jeg oppsummere Kiesha "Little Grandmother" Crowthers påståtte "åndelighet" slik:

Ei dame som utgir seg for å en representant for "The Sioux Salish Tribe" (noe som er en direkte løgn!) reiser fra USA til Sverige for å grave en stein ned i bakken, omgitt av totalt ukritiske idioter, som tar ALT hun skryter på seg for god fisk, totalt ukritisk. Og som om det ikke er ille nok, så pisser de på en kulturtradisjon som har opplevd mer enn nok overtramp gjennom historien. ABGTSIV påpekte dette med det mektigste våpenet som finnes, nemlig humor.

For det første: Handling. Hva skjedde egentlig? Pakk det inn i den tetteste new-age tåka som finnes, du kommer ikke bort fra det faktum at det dreier seg om ei godt voksen dame som kryssa atlanteren for å grave en stein ned i bakken, omgitt av chantende new-age zombier.

For det andre: Ord. Denne dama er en wannabe-åndelig av verste sort. Hun skryter på seg en kulturell bakgrunn som er falsk. En patologisk lystløgner som i et desperat behov for å gjøre seg selv "åndelig interressant", fornærmer og pisser på et helt folk. Et folk som har opplevd mer enn nok kulturelle overgrep.

Og dette er for meg kjernen i moderne "spiritualitet". Tomme ord og floskler, fullstendig frarøvet enhver form for innhold og substans. Folk som prater om at de er "åndelig utviklet" og gjør hva egentlig? Å sitte i lotus-stilling på en sofa mens du drikker grønn te og snakker om kosmiske vibber er omtrent like "åndelig" som å klø deg i ræva. Eller faktisk er det å klø seg i ræva mere "åndelig". Du oppnår faktisk et resultat. Ræva slutter å klø.

Moderne spiritualitet er et tomt begrep. Voksne mennesker som prater med stjerner i øya, men i bunn og grunn ikke gjør en dritt annet enn å sluke alt som kan lukte av at det er "urfolk" innblandet, totalt ukritisk. Det er en grunn til at så mange "synske" svindelfjotter på teletorgmarkedet skryter på seg samiske aner. De vet at det sitter en drøss med "spirituelle" mennesker der ute som tar det som et kvalitetsstempel. Samme som med indianerne. (Og ja. Jeg vet det heter "innfødte amerikanere". Jeg er derimot for lat til å skrive det.) Det er nemlig penger i slikt. Og wannabe-spirituelle punger gladelig ut, uten å i det hele tatt stoppe opp og tenke over det faktum at det å ta betalt for feks. Sjamanisme regnes som uetisk blant ekte indianere. Men pytt... Å tråkke på andres kultur i spritualitetens navn er da vel greit?

Og ikke glem dette.... Å kritisere wannabe-spirituelle som driver med slikt, det er rasisme. Joda, spiritualitet og logikk blir tydeligvis ikke bestevenner med det første. Og det jeg aldri har skjønt... Hvorfor blir det automatisk rasisme å harselere med overtro så fort "urfolk" er innblandet?"Heresy is another word for freedom of thought." - Graham Greene.Jeg er personlig kjetter og blasfemiker på min hals. Min teori er at hvis din personlige tro blir ødelagt av at jeg fleiper med den, da var ikke den troen mye å ta vare på i utgangspunktet. "Slipp lufta ut av ballongen, og se om den fortsatt svever-prinsippet". Og verden går tross alt framover. "Life Of Brian" som i sin tid ble lyst i bann i Norge grunnet "blasfemi" er for lengst tillatt, og de fleste ser vel at det er en film som harselerer mer med kirken enn Bibelen. Kjettersk til tusen, men blasfemisk? Fornuften tok over, og det ble tillatt å tulle med kirken. Likevel er det en hel hær med wannabe-spirituelle fjøsnisser som drar opp rasismekortet når du harselerer og tuller med urfolks religiøse overtro. I mine øyne er overtro tåpelig. Så ærlig må jeg bare være. Om det er kristen, islamsk, samisk eller indiansk, er i mine øyne totalt uinterressant. Er det tomme påstander som har null basis i dokumentert virkelighet er det en tom påstand.

Den virkelige rasismen vil for meg være å si "Nei! Vi kan ikke tulle med dette. Det er tross alt en urfolktradisjon!" Virkelig? Er dette virkelig så ubehjelpelige stakkarslige tradisjoner at de ikke engang kan fleipes med? Er ballongen så skjør at den tryner i bakken straks du slipper ut litt luft? Er det rasisme å fleipe med feks. sjamanisme? Eller for den saks skyld, hva med Ganding? Vel, når en profilert politiker står fram med at hans helseproblemer kan skyldes ganding, så er det bare å beklage. Da kommer folk til å fleipe med deg. Og med ganding. Rasisme eller ei.

Og ærlig talt hva er problemet? Hvis harselas med ganding er rasisme så burde det vel være grei skuring for en eller annen samisk sjaman å gande et eller annet kjipt på meg? Impotens? Sprutdiare? The sky is the limit. Bring it on motherf... I motsetning til enkelte politikere er jeg utstyrt med sunn fornuft. Det tar rotta på runebomma di når som helst. Jeg har faktisk respekt nok for det samiske folk til å tulle med dem på lik linje med alle andre, inkludert meg selv. Noe annet vil i mine øyne være rasisme. Rasisme utløst av misforstått åndelighet. Og det resulterer ofte i slike ekle ting som tja... Kiesha "Li'l Grandma" Crowther...?"Wanting to be someone else, is a waste of the person you are." - Marilyn Monroe.Og det er den moderne "åndeligheten" i et nøtteskall. Uinterressante, tomme mennesker som slenger rundt seg med meningsløse floskler forkledd som "spiritualitet". Som den eminente bloggeren Thor Jørgen Næss så treffende beskrev det; "Generellt pisspreik på tom blære". Alt som kan ha røtter i urfolktradisjoner blir blindt akseptert som sannheter uten at noen tar et kritisk blikk på hva som serveres. Det er jo rasisme, kan skjønne. At ei amerikansk kjerring skryter på seg en bakgrunn og en rolle som er 100% tull mens hun ignorerer at de hun skryter på seg å representere tar aktivt avstand fra henne, og faktisk ber henne om å gi seg derimot, det er "åndelighet".

Vet dere hva? Jeg vil ta til orde for at ordet "åndelighet" fjernes fra det Norske språket, og erstattes med "smakløs skamløshet". "Spiritualitet" skrotes også, og er fra i dag erstattet med "Frekkhetens nådegave". "Spirituellt opplyste mennesker" pælmes i søpla, og er fra i dag av "Åndsete skrotinger". Hvis du vil krysse atlanteren for å begrave en stein på vegne av et folk som anser deg som en grov fornærmelse mot alt de står for, go for it. Men kom ikke her og sipp om "rasisme" hvis noen påpeker at du er en respektløs skroting. Kiesha "Little Grandmother" Crowther, du er en skam for amerikanske indianere. Men siden du ikke er en av dem, bare en wannabe-spirituell bløff, er ikke det så farlig. Men ha i det minste anstendighet nok til å være ærlig i forhold til hva du driver med. Og ta det med ro. Skrotingene på "No Mind-festivalen" kommer til å elske deg uansett. Det kan jeg garantere med et rungende "Ooooooohm!""Jeg kjenner sjamaner som er samer i Norge, og aboriginere i Australia. De som ennå lever i stammesamfunn lærer hvite å spille instrumentet Digeridoo. Å nærmest hevde at hvite ikke kan praktisere sjamanisme fordi de ikke er samer el. indianere er som å hevde at hvite ikke kan spille jazz el. rap fordi de ikke er svarte. Ved å gå løs på en kultur som er knyttet til tro er dere rasister." - Sinna kvinnelig nettdebattant definerer "rasisme".Med hjertelig takk til Magasinet Visjon, og ikke minst en kronisk premenstruell kvinnelig nettdebattant for inspirasjonen. :D
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar